احکام دیانت بهائی

ایام هاء

حضرت بهاءالله در بند ۱۶ از کتاب اقدس می فرمایند:
” انّا جعلناها مظاهر الهاء بین اللیالی و الایام.”
(همانا آن را مظاهر (هاء) بین روزها و شب ها قرار دادیم)

بنابراین ایام زائده در تقویم که به ایام هاء معروف است، امتیازش در این است که مظاهر حرف “هاء” است. ارزش عددی حرف “هاء” به حساب ابجد، پنج است که با حدّ اعلای ایام زائده مطابق است. در آثار بهائی حرف “هاء” مبیّن معانی روحانی عمیق و متعدد، و از جمله رمزی از هویّت الهیه است.
حضرت بهاءالله به پیروان خود امر فرموده‌اند که ایام هاء را با وجد و سرور به برگزاری ضیافات و انفاق به فقرا و نیازمندان اختصاص دهند. حضرت ولی‌امرالله می‌فرمایند که ایام هاء مخصوص مهمان‌نوازی و اعطاء هدایا و از این قبیل موارد است.
ایام هاء در دیانت بهائی از جایگاه رفیع و بی‌بدیلی برخوردار است و ادعیه و مناجات‌هایی مخصوص این ایام از قلم حضرت بهاءالله نازل گردیده که بهائیان در این ایام به تلاوت آنها می‌پردازند.


اعمال ایام هاء:

اطعام خود و خویشان و فقرا و مساکین

اذکار ایام صیام: یُهلّلُنّ و یُکبّرنّ و یُسبّحُنّ و یُمجّدُنّ یعنی تهلیل بگویید، تکبیر بگویید، تسبیح بگویید، و حمد بگویید.
تهلیل: “شهدالله انه لا اله الا هو” یا “سبحانک یا هو، یا من هو هو، یا من لیس احد الا هو”
تکبیر: الله ابهی
تسبیح: سبحان ربک ربّ العزه عمّا یصفون، و سلام علی المرسلین
حمد: الحمد لله رب العالمین، رب السموات و الارض، ربّ ما یُری و ما لایُری

فرح و انبساط داشته باشید.


ایام هاء- تقویم بدیع

سخنان زنده یاد جناب «هوشمند فتح اعظم»

در تقویم بهائی، ایام مخصوصی هست که آن را «ایام هاء» یا «ایام اعطاء» می نامند که درست قبل از ماه روزه بهائی قرار می گیرد. روزه بهائی ۱۹ روز است و به عید نوروز ختم می شود.

در مورد تقویم بهائی:

علم نجوم که محاسبه روزها و فصل ها نیز از آن برمی خیزد شاید قدیمیترین علمی باشد که از روی تجربه، بشر به آن دست یافته است. این علم از ایامی که انسان عصر حجر را پشت سر نهاده و اجتماعی شده و به کشاورزی پرداخته شروع شده. دو طبقه از پیشینیان ما به تقویم نیاز شدید داشتند یکی کشاورزان و دیگری دریانوردان… تقویم های مختلفی در میان ملل از قدیم معمول بود که همه آنها از حیث روز در هر ماه تفاوت می کند اما یگانه تاریخ و تقویمی که از این حیث عاریست (یعنی تعداد روزهای تمامی ماه ها به یک میزان است) تقویم بهائیست که به نام «تقویم بدیع» مشهور است که حضرت باب آن را معین فرمودند. این تقویم که به تأیید حضرت بهاءالله هم رسیده چنین است که هر سال به ۱۹ ماه ۱۹ روزه تقسیم می شود که جمعا ۳۶۱ روز می شود. سال شمسی ۳۶۵ روز است حال این ۴ روز اضافه (در سال کبیسه ۵ روز ) درست قبل از شروع ماه روزه بهائی که به نام «شعرالعلاء» است قرار دارد. این چهار روز که در تعداد روزهای ماه بهائی تفاوتی ایجاد نمی نماید به نام ایام هاء معروف شده است و چون درست قبل از ماه روزه است بهائیان موظفند به اطعام فقرا و ترتیب ضیافاتی برای دیدن خویشان و دوستان در کمال شادمانی گذرانده و چون کمک به فقرا و مستمندان در این ایام سفارش شده لذا این چند روز به نام «ایام اعطاء» و بخشش نیز نامیده شده بین ماه های هجدهم و نوزدهم بهائی قرار گرفته و برای خود مستقل است.
هر ماه بهائی دارای نام خاصی است که آن را هم حضرت باب تسمیه فرموده اند و ترتیبش همان اسماء و صفات الهی است که در دعای سحر شیعیان ذکر شده است.

اسامی ماه های بهائی:
شهر البهاء – شهر الجلال – شهر الجمال – شهر العظمة- شهر النور- شهر الرحمة- شهر الکلمات
شهر الکمال- شهر الاسماء – شهر العزة- شهر المشیة- شهر العلم- شهر القدرة – شهر القول
شهر المسائل- شهر الشرف- شهر السلطان- شهر الملک- شهر العلاء

متن بالا خلاصه ایی از سخنان جناب هوشمند فتح اعظم در باره ایام هاء و تقویم بهائی می باشد. ویدیوی همراه سخنان کامل ایشان است.


فرا رسيدن ايام هاء مبارك باد

دوستان عزيز و سروران گرامى
ماه “شهرالملك به اتمام رسيد و احباى الهى در سراسر دنيا خود را آماده ايام صيام مى كنند
أساس تقويم بديع ، شمسی است که 365 روز و 5 ساعت و تقریباً 50 دقیقه است.
تقویم بدیع شامل نوزده ماه نوزده روزه است که جمعاً 361 روز می شود. چهار روز باقی مانده که در سالهای کبیسه پنج روز می گردد، به “ایّام هاء” مشهور است. حضرت باب موقع ایام هاء را در تقویم صریحاً معیّن نفرمودند. حضرت بهاءالله در کتاب مستطاب اقدس آن ایام را بلافاصله قبل از شهر العلاء که ماه صیام است، قرار داده اند.

“اذا تمّت ایام الاعطاء قبل الامساک فلیدخلنّ فی الصیّام کذلک حکم مولی الانام” (آیه 43)
(مضمون: زمانی که ایام اعطاء (ایام هاء) قبل از روزهای امساک (روزه داری) به پایان رسید، پس وارد صیام می شود چنین حکم کرده مولای مردمان)

حضرت بهاءالله در بند 16 از کتاب اقدس می فرمایند: ” انّا جعلناها مظاهر الهاء بین اللیالی و الایام.” ( همانا آن را مظاهر (هاء) بین روزها و شب ها قرار دادیم). بنابراین ایام زائده در تقویم که به ایام هاء معروف است، امتیازش در این است که مظاهر حرف ” هاء” می باشد. ارزش عددی حرف “هاء” به حساب ابجد، پنج است که با حدّ اعلای ایام زائده مطابق است. در آثار بهائی حرف “هاء” مبیّن معانی روحانی عمیق و متعددی است و از جمله رمزی از هویّت الهیه می باشد.

حضرت بهاءالله به پیروان خود امر فرموده اند که ایام هاء را با وجد و سرور به برگزاری ضیافات و انفاق به فقرا و نیازمندان اختصاص دهند. حضرت ولی امرالله می فرمایند که ایام هاء مخصوص مهمان نوازی و اعطاء هدایا و از این قبیل موارد می باشد.

ایام هاء در دیانت بهائی از جایگاه رفیع و بی بدیلی برخوردار است و ادعیه و مناجات هایی مخصوص این ایام از قلم حضرت بهاءالله نازل گردیده است که بهائیان در این ایام به تلاوت آنها می پردازند

شاد باشیم در این ایام ها
تا که گردیم موفق به دستور بها

تا توانیم مهربان باشیم به هم
پس نگوییم و نخواهیم بد ز هم

تا توانیم با عمل اثبات کنیم
تا که تبلیغی ز امرالله کنیم

ای احبا بحق قیام کنیم
عهد خود را با عمل اجرا کنیم

همتی بنما در این ایام ها
شاد و پاک سازیم این افکارها

همتی فرما در این ماه صیام
شاد و پیروزی شود از این پیام

شعر از جناب “فرشيد درخشانيان”

فرا رسيدن ايام هاء ، زمان جشن و شادى بر تمامى شما عزيزان به مباركى و خوشى


ایام هاء مبارک

اساس تقویم بدیع، سال شمسی است که 365 روز و 5 ساعت و تقریباً 50 دقیقه است.
تقویم بدیع بهائی شامل نوزده ماه نوزده روزه است که جمعاً 361 روز می شود.
چهار روز باقی مانده که در سالهای کبیسه پنج روز می گردد، به “ایّام هاء” مشهور است.

“اذا تمّت ایام الاعطاء قبل الامساک فلیدخلنّ فی الصیّام کذلک حکم مولی الانام” (آیه 43)
(مضمون: زمانی که ایام اعطاء (ایام هاء) قبل از روزهای امساک (روزه داری) به پایان رسید، پس وارد صیام می شود …)

حضرت بهاءالله به پیروان خود امر فرموده اند که ایام هاء را با وجد و سرور به برگزاری ضیافات و انفاق به فقرا و نیازمندان اختصاص دهند. حضرت ولی امرالله می فرمایند که ایام هاء مخصوص مهمان نوازی و اعطاء هدایا و از این قبیل موارد می باشد.

ایام هاء در دیانت بهائی از جایگاه رفیع و بی بدیلی برخوردار است و ادعیه و مناجات هایی مخصوص این ایام از قلم حضرت بهاءالله نازل گردیده است که بهائیان در این ایام به تلاوت آنها می پردازند.


ایام هاء مبارک

حضرت بهاءالله می فرمایند:

“اذا تمّت ایام الاعطاء قبل الامساک فلیدخلنّ فی الصیّام کذلک حکم مولی الانام” (آیه ۴۳)

(مضمون: زمانی که ایام اعطاء (ایام هاء) قبل از روزهای امساک (روزه داری) به پایان رسید، پس وارد صیام می شود چنین حکم کرده مولای مردمان)

گنجینه حدود و احکام صفحه ۳۶

تصویر زیبای همراه:
اثر هنرمند گرامی جناب آقای شیرزاد


دعای مخصوص ایام هاء

بسمی الاعظم
يا إلهی و ناري و نوري قد دخلت الايّام الّتی سمّيتها بأيّام الهاء فی كتابك يا مالك الاسماء و تقرّبت أيّام صيامك الّذی فرضته من قلمك الأعلی لمن في ملكوت الانشاء * أی ربّ أسألك بتلك الايّام و الّذين تمسّكوا فيها بحبل أوامرك و عروة أحكامك بأن تجعل لكلّ نفس مقرّاً في جوارك و مقاماً لدی ظهور نور وجهك * أی ربّ أولئك عباد ما منعهم الهوی عمّا أنزلته فی كتابك قد خضعت أعناقهم لامرك و أخذوا كتابك بقوّتك و عملوا ما أمروا به من عندك و اختاروا ما نُزّل لهم من لدنك * أي ربّ تری انّهم أقرّوا و اعترفوا بكلّ ما أنزلته فی ألواحك * أی ربّ أشربهم من يد عطائك كوثر بقائك ثمّ اكتب لهم أجر من انغمس فی بحر لقائك و فاز برحيق وصالك * أسألك يا مالك الملوك و راحم المملوك أن تقدّر لهم خير الدّنيا و الآخرة ثمّ اكتب لهم ما لا عرفه أحد من خلقك ثمّ اجعلهم من الّذين طافوا حولك و يطوفون حول عرشك فی كلّ عالم من عوالمك * انّك أنت المقتدر الخبير*

ای خدای من و آتش و روشنایی من! همانا روزهایی که تو آن ها را به نام ایّام هاء در کتاب خود نامیدی، فرا رسید ای مالک نامها! و روزهای روزه داریت نزدیک شد، که آن ها را از قلم اعلای خود بر هر کسی که در عالم آفرینش است، واجب گردانیدی.
پروردگارا! از تو به حقّ این روزها و به حقّ کسانی که در این ایّام به ریسمان دستورات و احکامت تمسّک جسته اند، درخواست میکنم برای هر نفس جایگاهی در جوار خود و منزلتی در برابر ظهور نور روی خویش قرار دهی.
بار خدایا! اینان بندگانی هستند که هوی’ و هوس ایشان را از آن چه که در کتابت نازل نموده ای، باز نداشته است…


يدالله كايدي
تاریخچه ایام هاء

ایرانیان زرتشتی درتقویم های خود ، به دونوع کبیسه قائل بودند که به نام های بهیزک بزرگ وبهیزک کوچک نام کرده بودند وبعدها درادبیات دری فارسی فارسی به نام « اندرگاه » و یا « پنجه دزدیده » و درزبان عرب بنام «خمسه مسترقه » معروف شد .
دراین پنج روز ، هر روز مراسم خاصی اعم از « دینی ، اجتماعی و امور خیریه » برگزار می شده است . معمولاً این پنج روز زائد تقویم را قبل ازآغاز سال جدید قرارمی دادند . ناگفته نماند که این ایام درماه های سال سیر می کردند و دریک دوره 120 ساله درفروردین ودریک دوره 120 ساله دیگر در اردیبهشت و… دریک دوره 1220 ساله به جای اوّل خود بازمی گشت .
پنج روز درشعرشاعران :
پنج روزی که دراین مرحله مهلت داری
خوش بیاسای زمانی که زمان این همه نیست .
دورمجنون گذشت ونوبت ماست ،
هرکسی پنج روز نوبت اوست .
سخن درپرده می گویم چوگل از پرده بیرون آی ،
که بیش ازپنج روزی نیست حکم « میر نوروزی » .
شعر فوق یادواره ای است ازپنج روزقبل ازآغازسال که ایرانیان قدیم برای سرگرمی وشادکامی وتفریح عمومی ، شخص بی نام ونشانی را امیر، یا سلطان نامیده ، برتخت می نشاندند واین سلطان موقت مانند امیر واقعی فرمان می راند واحکامش ازقبیل عزل ونصب وحکم نفی ازبلد وجریمه ومصادره اجراء میشده است .
درادبیات فارسی ، مراد ازمیر یا امیر نوروزی ، کنایه از – سلطنت وامارت کوتاه مدت وبی دوام امراء وحکام وشاهان زمانه است .
( نک : جهانگشای جوینی . ج اول صص 97 – 98 )
درتقویم بهائی ، هرسال 19 ماه وهرماه 19 روزاست . دراین بین 4 یا در سال کبیسه 5 روز اضافه می آید که « ایام هاء » نام گرفته است .
« هاء » یا « ه » درحروف ابجد مساویست با عدد 5 که نهایت تعداد این روزهاست . درآئین بهائی طبق حکم جمال قِدم ، دقیقاً ازماه روزه ، ایام هاء قراردارد . لکن در بابیه ایام هاء را بعد ازاتمام ماه صیام می گیرند وسپس وارد نوروز می شوند .
تقویم بهائی توسط سید باب درکتاب بیان تدوین شده وتوسط جمال قِدم مورد تائید قرارگرفته است واین امر تاکیدی است براهمیت ماه صیام .
« اذا تمّت ایام الاعطاء قبل الامساک نلیدخلّن فی الصیّام کذلک حکم مولی الانام»
زمانی که ایام اعطاء ( ایام هاء ) قبل از روزهای امساک ( روزه داری ) به پایان رسید ، پس وارد صیام می شوید ، چنین حکم کرده مولای مردمان .
جمال قِدم دربند 16 کتاب مستطاب اقدس می فرمایند :
« انا جعلناها مظاهر هاء بین اللیالی والایام » همانا آن را مظاهر « هاء » بین روزها وشب ها قراردادیم .
بنابراین ایام زائد درتقویم به ایام هاء معروف است . ضمنا امرفرموده اند که ایام ها را با وجد وسرور به برگزاری ضیافات وانفاق به فقرا و نیازمندان اختصاص دهند . ادعیه ومناجات های مخصوص این ایام ، ازقلم اعلی نازل گردیده که در مجموعه « ادعیه حضرت محبوب » چاپ شده ومی توانید زیارت فرمائید .
دراین ایام مبارکه ما را نیزدعا فرمائید .


تقویم بهائی و ایام ها

از مجموعه گفتارهای یک ساعت تفکر رادیو پیام دوست بهائی از زنده یاد هوشمند فتح اعظم


نماز و روزه در آئین بهائی – تقویم بهائی، ایام هاء، توضیحات مختصری درباره تقویم بهائی یا تقویم بدیع، ایام هاء چیست؟


کانال نیایش (https://telegram.me/niaayesh)
کانال طلوع کرمل (https://t.me/Tolo_E_Carmel)
کانال طلوعی دیگر (http://Tlgrm.in/tolouidigar)
کانال برابری حقوقی=عدالت=وحدت (https://t.me/vahdat19)
کانال ندای صلح بهائی (https://telegram.me/Voice_bahai)
کانال پیام روحانی (https://t.me/payamerohani)
کانال پرشین بی ام اس (https://t.me/Persianbms)