نگاهی به نکات خبر”بررسی چشماندازی ورای مدارا و همزیستی”
خانم هدی محمودی، مسئول کرسی بهائی در زمینۀ صلح جهانی در دانشگاه مریلند، اخیراً به همراه پنج پژوهشگر و تعدادی از نمایندگان سایر ادیان برای بررسی انتقادی مفهوم «مدارا» در جوامع از نظر اجتماعی و دینی متکثر، گرد هم آمدند. محل برگزاری این نشست شعبۀ دانشگاه نیویورک در ابوظبی در امارات متحده عربی بود.
پروفسور محمودی در سخنرانی خود در این مراسم گفت: «برداشتهای سنتی از مفهوم مدارا راه حلی برای مسائل بیش از پیش پیچیدۀ زمان ما ارائه نمیدهد.» او بر نیاز به نظریهها و مفاهیم جدید در مورد چگونگی سازماندهی اجتماع و روابط میان مردم به نحوی که بنیانهای عمیقتر و مستحکمتری برای صلح فراهم شود تأکید کرد.
خانم محمودی گفت: «به نظر میرسد جهانیشدن، مؤسسات قدیمی را که دیگر قادر به پاسخگویی به دنیای در حال تغییر نیستند کنار میزند. برای بررسی محورهای تفرقهانگیز و یافتن حوزههای مشترکی از فهم که وحدتآفرین هستند مدل و الگوی جدیدی لازم است. این رویکرد به اجتماعات اجازه میدهد مشخصههای مشترک خود را با یکدیگر در میان گذارند و در عین حال بپذیرند که تجدد میتواند شکلها و الگوهایی متعددی از نهادینهسازی را به خود بگیرد.»
پروفسور محمودی همچنان به بررسی نقش دین در تحولات جاری جهانی پرداخت: «نظریه سکولاریزاسیون در گفتمان آکادمیک غربی که در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ متداول بود و معتقد بود با مدرن شدن اجتماعات، دین از میان خواهد رفت. مردود شده است. امروزه مشخص شده است که دین همچنان نقشی محوری در زندگی تعداد بسیاری از افراد در اجتماعات مدرن دارد و اینکه تنوع دینی نیز در حال افزایش است.»
خانم محمودی در خاتمه گفت: «دیگر، سؤال درباره جایگاه دین در پیکربندی نهادهای اجتماعی نیست که بهطور فزاینده در حال تغییر و تنش بین دولتها و فرهنگهای ملی هستند، بلکه درباره مشارکت دین در بازسازی و انسجام اجتماع به هم پیوسته جهانی است.»
کانال نگاه نو (https://t.me/Rethinking)