2006-07-14
آثار بهائی را باید به دو گروه تقسیم کرد: نخست آنچه را که میتوان به عنوان کتابهای آسمانی و آثار اصلی و تفسیر و توضیح آنها بقلم صاحبان همان آثار معرفی کرد و گروه دیگر که مؤلّفات و تحقیقات دانشمندان بهائی است بمنظور معرفی و آشنائی با آثار اوّلیه و اصلی تألیف شده است.
آثار اصلی و بنیادی امر بهائی صادر از قلم حضرت بهاءالله – حضرت باب – حضرت عبدالبهاء و حضرت ولیّ امرالله شوقی ربّانی است. حجم این آثار بسیار است به تخمین میتوان گفت که مجموع آنها چندین و چند برابر کتب آسمانی قبل و متجاوز از یکصد جلد میباشند.
زبان این آثار بعضی فارسی بعضی عربی و شماری از آنها مختلطی از عربی و فارسی است و در همه موارد ترکیبی بدیع و بسیار لطیف و مؤثّر است.
آثار الهامی بهائی معمولاً باسم لوح (جمع الواح) نامیده شده و اصطلاح لوح در آثار بهائی بمعنی نوشته ای است که منشأ و مبدأ روحانی و الهی دارد اصل موضوع یعنی مطالب و پیام های الهی که در این آثار آمده همگی در بارهء کلیّهء مطالبی است که فرهنگ انسانی بر آن بنیاد شده است و این آثار وحی و الهام الهی است. هم دارای احکام و اوامر لازم عملی و اجرائی چه از نظر فردی – جمعی و اجتماعی است و هم دستورالعمل وجدانی به اخلاق و عمل انفرادی و عمومی.
تعالیم و حقائق دیانت بهائی به حقیقت شریعت و طریقت و فلسفه و علم را در سایهء حقیقت واحد همه را با هم مرتبط و هماهنگ میسازد تا حیات انسانی هم از لحاظ معنوی و هم از نظرگاه مادی و جسمانی با سعادت و آسایش قرین باشد.
دیانت بهائی وجود و برگزیدگی روح انسانی و بقای آنرا تعلیم می دهد و هدف آن ترقّی معنوی روح و آسایش و شادمانی آن چه در این دنیا و چه در دنیای بعد از مرگ و نابودی جسم است بنابراین به لوازم آسایش و سعادت انسانی چه در دورهء زندگانی جسمانی و چه در زندگی جاودانی روح توجّه و نظر خاص دارد.
و بهمین جهت قبول وحدت نوع انسان و لزوم اتحاد و صلح و همزیستی انسان گونهء افراد با یکدیگر در برنامهء دیانت بهائی اهمیت بسیار دارد. دین بهائی منظومه ای (سیستم) از برنامهء ازلی ابدی خدائی را معرفی مینماید که خالق جهان از زمانی نامعلوم در گذشته تا هنگامی نامعین در آینده همواره نفوسی از مردمان را برگزیده و خواهد گزید و برای راهنمائی و ایجاد محبّت و وحدت و همفکری و همکاری در بین افراد نوع انسان که به نعمت خرد و اختیار از سایر موجودات برتر است فرستاده و خواهد فرستاد.
در زیر عنوان (آشنائی با آثار بهائی) متدرجاً کتب و الواح و آثار بهائی معرفی میشود این معرفی بر اساس سوابق تاریخی و خصوصیات عمومی هر اثر و مختصری در بارهء مطالب آن و چند شاهد از متن اثر مورد بحث است که از آن نقل میشود.
شاید این توضیح ضروری نباشد که مطالعهء این معرفی ها بهیچوجه جانشین مطالعه و تحقیق در متن اثر نیست و جا دارد که اهل تحقیق و صاحبان کمال شخصاً اثر مورد نظر را مطالعه و زیارت فرمایند.
منبع: سایت نقطه نظر