حضرت عبدالبهاء میفرمایند:
افق ایران از پرتو مه آسمان روشن و منیر گردید. عنقریب آفتاب عالم باﻻ چنان بدرخشد که آن اقلیم اوج اثیر گردد و به جمیع جهان پرتو اندازد و عزّت ابدیّهٴ پیشینیان دوباره چنان ظهور نماید که دیدهها خیره و حیران گردد.
رسالۀ مَدنیه، به بحث دربارۀ رابطۀ تجدد و تدین میپردازد، مسئلهای که دغدغۀ اساسی عرصۀ فرهنگ، سیاست و روشنفکری ایران در سرتاسر تاریخ معاصر بوده و هست. حضرت عبدالبهاء راهحل بحرانهای روز افزون ایران را نه بازگشت به شرع و سنتگرایی متعصبانه میدانند و نه در دنبالهروی کورکورانه از فرهنگ تجدد غرب و عقلانیت صِرف. در رسالۀ مَدنیه تعریف تازهای از تجدد و تدین مطرح میشود.
حضرت عبدالبهاء در این اثر، ویژگیهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و قانونی تجدد را توصیف میکنند از جمله: حکومت مردمسالاری، حاکمیت قانون و محدود بودن قدرت مطلق حکومت، آموزش و پرورش همگانی، رعایت حقوق بشر، برابری زنان و مردان، پیشرفت اقتصادی، برطرف کردن فقر تودهها، همزیستی و بردباری میان پیروان ادیان مختلف، ترویج علم و دانش و صنایع مفید و تأمین رفاه اجتماعی.
در عین حال ایشان به طور واضح تاکید میکنند که منظورشان تقلید کورکورانه از تمدن صرفاً مادهگرای مغربزمین نبوده و نیست و عقاید این قبیل کشورها دربارۀ ماهیت انسان و پیروی بیاندازۀ آنان از عقل و خرد را نقد مینمایند. از سوی دیگر، حضرت عبدالبهاء توضیح میدهند چنانچه اعتقاد به خدا به جای محبت و خیرخواهی نسبت به همۀ انسانها، به وسیلهای برای توجیه نفرت و پرخاشگری نسبت به بیگانگان و سلب حقوق گروههای گوناگون تحت عناوینی چون کافر، مُرتَد و نجس، زن، آزاد اندیش و دگراندیش تبدیل شود؛ دینداری، خود، دشمن اصلی دین و خدا میشود.
بیت العدل اعظم در پیام 5 آذر 1382 در مورد رسالۀ مدنیه میفرمایند:
رسالهء مدنیّه تجلیلی است از نقش خلّاقهء عقل و دانش در پیشرفت تمدّن انسانی…
حضرت مولی الوری از مردم ایران و اولیای امور آن کشور خواست که دیدهء بصیرت بگشایند، از تقلید نفوس متوهّمه بپرهیزند، تغییر و تحوّل اساسی در طرز تفکّر و رفتار فردی و اجتماعی را ﻻزم شمرند، به فکر بزرگواری و عزّت خود بین ملل و طوایف عالم باشند و با وجدانی آگاه و تمسّک به خشیة اللّه دست به دست هم داده احتیاجات مملکت را دریابند و منافع شخصی را فدای مصالح عامّه نمایند.
لینک صفحۀ “رسالۀ مدنیه” در وبسایت “بهائیان ایران”:
https://goo.gl/R6Kbyf
برای دانلود فایل پی دی اف رساله ی مدنیه اینجا کلیک کنید
حضرت عبدالبهاء در سال 1254 هجری شمسی، به خواست و ارادۀ حضرت بهاءالله رسالۀ مَدنیه را خطاب به سران و مردم ایران،به رشتۀ تحریر درآوردند و در آن به موضوع تجدد و پیشرفت پرداختند.
وبسایت بهائیان ایران (https://t.me/bahaisofiran_official)