آئین بهائی دیانت را موهبت الهی و برای بشر لازم و ضروری و اساس و حقیقت همه ادیان را واحد و یگانه می داند و معتقد است که جمیع آنها برای نیل به هدف و مقصد واحدی کوشیده اند و در این راه یعنی هدایت و راهنمائی آدمیان به سر منزل مقصود و کمال مطلوب گام برداشته اند.
آئین بهائی پیامبران را برگزیدگان یزدان و احکام و فرامین آنان را در دور و زمان خود، درمان دردهای پیکر جامعه انسان می داند. ظهور و پیدایش ادیان را امری ناگسستنی، دائمی و رو به تکامل و احکام و فرایض آنان را پدیده ای نسبی و اعتباری، نه مطلق و همیشگی می شناسد.
آئین بهائی معتقد است که در ادوار مختلف و طی مراحل گوناگون تکامل بشری، پیامبرانی در جهان پدیدار گشتند و برابر استعداد و توانائی و نیازمندی انسانها ادیانی بنیان نهادند و احکام و قوانینی وضع نمودند. هر پیامبری برای تجدید و تاکید و اکمال و اتمام آیات الهی و تقویت نیروی ایمان و ترویج شریعت ربانی قیام نموده است و نه ابطال شریعت قبل.
حضرت بهاءالله تعلیم میدهند که دین و علم باید همگام با یکدیگر تکامل یابند و پیشرفت حقیقی بشر در هر دو زمینۀ مادی و معنوی با بهرهمندی از دستآوردهای علم و حقایق و اصول آشکار شده در پرتو دین امکانپذیر خواهد بود.
به اعتقاد بهائیان وحدت عالم انسانی، نیاز بارز زمانی است که در آن بسر می بریم. وحدت خانواده، وحدت قبیله، وحدت حکومت شهری و وحدت ملی ایجاد شده است و اکنون هدفی که دنیا برای رسیدن به آن تلاش میکند وحدت عالم انسانی است.
برای وصول به هدف وحدت عالم انسانی از جمله تعاليمی که امر بهائی ترويج ميکند عبارت است از:
- تحری حقیقت و ترک تقالید
- عالم انسانی محتاج به فیض الهی است
- وحدت اساس ادیان و وحدت مظاهر مقدسهٔ الهیه
- دین باید سبب الفت و محبت باشد
- دین باید مطابق علم و عقل باشد
- صلح عمومی و تأسیس محکمهٔ کبرای بین المللی
- وحدت زبان و خط
- ترک جمیع تعصبات جاهلیه
- تساوی حقوق زن و مرد
- تعلیم و تربیت عمومی و اجباری
- تعدیل معیشت عمومی و حل مسائل اقتصادی
بهائیان معتقدند تعصباتی که باعث میشود یک گروه از انسانها خود را برتر از دیگران تصور کنند موجب مشکلات فراوان میشود. در اعتقاد آنها هیچ گروه قومی یا فرهنگی برتر از دیگران نیست، همه انسانها شریف هستند و نزد خدا تفاوتی با هم ندارند.
وحدت نوع بشر یکی از تعالیم بهائی است و حضرت بهاءالله بهائیان را تعلیم میدهند تا نه تنها هموطنان خود بلکه همه مردم جهان را دوست بدارند. بهائیان معتقدند دوست داشتن تمامی مردم جهان منافاتی با دوست داشتن مردم کشور خود ندارد. آنها مخالف ملیگرایی افراطی و تعصبات خشونتآمیز مرتبط با آن هستند نه مخالف وفاداری به کشور و احساس مسئولیت نسبت به وطن.
یگانگی نوع انسان به معنای تحمیل یکنواختی نیست و آثار بهائی بر اصل وحدت در عین تنوع تأکید مینمایند. در آئین بهائی تنوع قومی، فرهنگی، فکری و … ارزشمند محسوب میشود و ارج نهاده میشود. حضرت عبدالبهاء جامعهٔ انسانی را به باغی با گلهای مختلف تشبیه میکنند که تنوع و تفاوت رنگها باعث زیبایی و جلوهٔ بیشتر آن میشود.
بهائیان آثار حضرت بهاءالله و تعالیم دیانت بهائی را برای زندگی در دنیای امروز مفید و راهگشا یافتهاند و معتقدند که به کاربستن این تعالیم و اصول، عاملی مؤثر در به دست آوردن یک زندگی هدفمند آمیخته با سرور، رضایت درونی و معنویت است.
بهائیان همچنین تعالیم دیانت بهائی را راهنمای ساختن دنیایی بدون خشونت، ظلم و تبعیض و جهانی سرشار از صلح، امنیت، رفاه و سرور میدانند.
کانال تلگرام معرفی دیانت بهائی (https://t.me/BahaiWorldReligion)